Liczenie kosztów to gra warta dużych pieniędzy. Urządzenia gastronomiczne do obróbki termicznej są bardzo energochłonne. Dlatego warto poświęcić czas na pełną analizę kosztów w momencie ich zakupu.
Pierwszym krokiem jest dokładne określenie potrzeb, tak, aby nie marnować środków na niepotrzebne urządzenia lub zbyt duże.
Drugim krokiem jest zapoznanie się ofertami urządzeń, ich ceną, parametrami technicznymi i oceną jakości urządzenia. W tej analizie nie do przecenienia jest zapoznanie się z oferowaną gwarancją i obsługą serwisową.
Kolejnym jakże ważnym krokiem jest przeliczenie kosztów eksploatacyjnych a więc zużycie energii, wody itd.
Jak zaoszczędzić na zużyciu energii elektrycznej i wody ?
Przykładem może być zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego w miejsce tradycyjnych urządzeń jak kuchnie palnikowe, piekarniki czy patelnie. Jednak piec piecowi nierówny. Wśród pieców konwekcyjno – parowych też można wyróżnić bardziej energooszczędne w stosunku do innych. Według naszych obliczeń do najbardziej ekonomicznych pieców konwekcyjno-parowych należy piec firmy RETIGO Vision, którego stosowanie może przynieść aż 25% redukcji zużycia energii elektrycznej i 70% redukcji zużycia wody.
Możliwe jest to dzięki zastosowaniu nowych technologii:
W ofercie z tej serii Retigo Vision są m.in. piece:
20xGN1/1 (B2011)
elektryczne i gazowe.