Jednym z coraz bardziej popularnych dań w Polsce staje się kebab, mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym, jako kilkucentymetrowej długości "wiórki" .
Cechy charakterystyczne dobrego urządzenia do gyrosa:
- Wielość stref grzewczych z oddzielnym sterowaniem dla każdej strefy.
- Możliwość płynnej regulacji mocy poprzez możliwość oddalenia igły od grzałek a w przypadku grilla gazowego regulacja mocy palnika.
- Silnik napędu igły umieszczony na dole urządzenia, dzięki czemu nie dochodzi do przegrzania go ciepłem pochodzącym od grzałek.
- Możliwość nachylenia igły.
- Wyposażenie w szufladę na tłuszcz, szufelkę do mięsa oraz gniazdo elektryczne do podłączenia noża elektrycznego. Dobrze wyposażyć się w dodatkową łopatkę, posiadającą możliwość podgrzewania już skrojonego mięsa.
Te parametry charakteryzują urządzenia modele z serii DG i DE o różnych wielkościach np. 8 A (gaz), 4 A (elektryczne) – DG 8A, DE 3E
Rady użytkowe:
- Optymalny smak uzyskuje się przekładając płaty mięsa tłustego z chudym, np. szynka i karkówka lub pierś z kurczaka (30%) i udko bez kości (70%). Nie jest prawdą, że najlepszy kebab jest z mięsa chudego.
- Nakładając mięso na igłę można je przekładać świeżymi ziołami, np. mięta, rozmaryn, majeranek, tymianek. Zapewni to naszemu kebabowi odpowiedni, niepowtarzalny aromat.
- Należy dobrać moc kebabu do planowanej wydajności. Może się zdarzyć, że w lecie mięso ulec psuciu. Uwzględnić też trzeba, że w przypadku obróbki termicznej mięsa zmrożonego przy zbyt małej mocy urządzenia będzie następować zjawisko „topnienia” a nie będzie się opiekać.
- Urządzenia musi być dobrze wypoziomowane aby tłuszcz dobrze spływał bezpośrednio do szufladki na tłuszcz.
- Zbiornik należy systematycznie opróżniać z tłuszczu aby przy wysokich temperaturach nie doszło do jego samozapłonu.
- Dla zapewnienia równomiernego obracania igły należy nabijać wkład prosto i równomiernie oraz utrzymywać gniazdo osadzenia w czystości.