Blog

Wynajem pieca konwekcyjno-parowego Convoterm 6xGN 2/3

Wynajem pieca konwekcyjno-parowego Convoterm 6xGN 2/3

Do wynajęcia piec konwekcyjno-parowy Convoterm 6xGN2/3  Pojemność 6 x GN 2/3 Moc/napięcie: 5,7 kW/ 400 V Wymiary: 515x599x627 mm   Cena wynajmu: 123 zł / dobę
19-04-2023
Jaka jest różnica między zmywarką domową a gastronomiczną?

Jaka jest różnica między zmywarką domową a gastronomiczną?

Mimo, że zmywarki te mają podobne, a czasami wręcz  identyczne gabaryty tj. 60 x 60 x 85 cm (najczęściej kupowane) to różnica jest zasadnicza:
04-06-2014
Steaker

Steaker

Steaker jest to urządzenie do rozbijania i nacinania mięsa w sposób mechaniczny. Służy do przygotowania wielu porcji mięsa (kotlety, steki itp.) w bardzo krótkim czasie.
15-05-2014
Gotowanie metodą Sous-Vide

Gotowanie metodą Sous-Vide

W obecnych czasach w większości kuchni rządzi pośpiech, a gotowanie staje się nie sztuką, a masową produkcją. Restauracje by się wyróżnić, wyjść na przeciw oczekiwaniom gościa, kreują różnego rodzaju potrawy, które podkreślają naturalny smak oraz jakość stosowanych...
23-04-2014
Schładzarko-zamrażarki szokowe

Schładzarko-zamrażarki szokowe

Moda czy potrzeba ? Największe niebezpieczeństwo przy świeżo przygotowanych pokarmach powstaje podczas powolnego ich schładzania, które powoduje rozmnażanie bakterii i pozbawienie wartości odżywczych
23-04-2014
Jak zaoszczędzić w swojej kuchni?

Jak zaoszczędzić w swojej kuchni?

Urządzenia gastronomiczne do obróbki termicznej są bardzo energochłonne. Dlatego warto poświęcić czas na pełną analizę kosztów w momencie ich zakupu.
11-04-2014
Gyros - grill elektryczny

Gyros - grill elektryczny

Jednym z coraz bardziej popularnych dań w Polsce staje się kebab, mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub...
08-04-2014
Okap wentylacyjny – jak dobrze go zamontować?

Okap wentylacyjny – jak dobrze go zamontować?

Niewłaściwie działająca wentylacja pomieszczeń gastronomicznych, w szczególności kuchni z obróbką termiczną, może mieć poważne skutki. Przedostawanie się zapachów do sal konsumenckich czy silne zaoliwienie urządzeń zamontowanych w pomieszczeniu kuchni to tylko niektóre z nich....
27-02-2014
Drogi technologiczne na zapleczu

Drogi technologiczne na zapleczu

Produkcja potraw to proces wieloetapowy. By odbywał się szybko i sprawnie konieczne, jest zaprojektowanie odpowiednich struktur – funkcjonalnych i porządkujących. Rolę tę spełniają drogi technologiczne. Zaplecze gastronomiczne to miejsce, w którym dzieje się naprawdę dużo. Surowce...
27-02-2014
Kilka słów o prowadzącym bloga

Kilka słów o prowadzącym bloga

Nazywam się Adam Wacław Ciszek. Jestem  inżynierem, absolwentem Wydziału Inżynierii Sanitarnej Politechniki Śląskiej. Firmę IGLOMIREX założyłem w 1992 r.  Moja praktyka zawodowa?  Projektowanie i nadzór inwestorski nad wszystkimi kategoriami instalacji sanitarnej.
27-02-2014
Zmywarka podblatowa – jak ją podłączyć?

Zmywarka podblatowa – jak ją podłączyć?

Przyszedł czas na wymianę zmywarki w Twojej restauracji? A może po prostu chcesz usprawnić pracę Twojej kuchni i nowa zmywarka gastronomiczna to podstawa. Zanim kupisz odpowiedni model, sprawdź, czy będziesz w stanie go zainstalować!
15-12-2013
Rodzaje płyt grillowych

Rodzaje płyt grillowych

Oferta płyt grillowych dostępnych na rynku jest szeroka. W gąszczu propozycji często trudno jest nam ocenić, która najlepiej spełni nasze potrzeby i oczekiwania.  Dlatego dzisiaj postaram się odpowiedzieć na pytania: z jakich rodzajów płyt możemy wybierać i czym się one od siebie...
15-12-2013