Mimo, że zmywarki te mają podobne, a czasami wręcz identyczne gabaryty tj. 60 x 60 x 85 cm (najczęściej kupowane) to różnica jest zasadnicza:
Zmywarka domowa posiada jedną komorę mycia z dwoma koszami, środki myjące dozujemy ręcznie, czas w jakim odbywa się mycie naczyń stołowych to od 30 do 90 min. Temperatura w jakiej możemy myć to 600C. Posiada dwa ramiona myjące, zużycie wody na 1 cykl to od 11 do 20l. Ceny wahają się od 800 do 3.500 zł ( w zależności od producenta).
Zmywarka gastronomiczna posiada komorę mycia i komorę wyparzania. Wsad to jeden kosz o wymiarach 50 x 50 cm. Czas mycia od 120 do 180 sek, więc w czasie domowego cyklu mycia zmywarki z kompletem zastawy stołowej w gastronomicznej umyjemy do 400 talerzy, środki czystości dozowane automatycznie (wbudowane dozowniki gastronomiczne). Zużycie wody na 1 cykl mycia to 3l – pobierana w trakcie płukania i wyparzania naczyń. Temperatura do 900C, pojemność zbiornika 25l wody, którą napełniamy raz dziennie (w zależności od ilości i zabrudzenia naczyń) Cena od 3.900 do 12.000 zł (też zależy od producenta).
Wniosek:
Jeżeli otwierają Państwo lokal gastronomiczny nie wyposażajmy go w zmywarkę domową, gastronomiczna jest wprawdzie droższa, ale na pewno oszczędniejsza szybsza, co w ogólnym rozrachunku da nam zasadniczy PLUS.
Zmywarka gastronomiczna Zmywarka domowa