Niewłaściwie działająca wentylacja pomieszczeń gastronomicznych, w szczególności kuchni z obróbką termiczną, może mieć poważne skutki. Przedostawanie się zapachów do sal konsumenckich czy silne zaoliwienie urządzeń zamontowanych w pomieszczeniu kuchni to tylko niektóre z nich. Jak zapobiegać tego typu sytuacjom?
Montowanie – wymogi a rzeczywistośćWadliwa praca instalacji odciągowej jest efektem niewłaściwie zaprojektowanej instalacji wentylacji mechanicznej. Powód? Montowanie najczęściej odbywa się na przysłowiowego „nosa”: albo się uda, albo nie. A tak oczywiście być nie powinno. Wentylacja mechaniczna musi być zbilansowana w zakresie nawiewu i wywiewu. Zdarza się, że wentylator odciągowy okapu jest jedynym urządzeniem zamontowanej wentylacji mechanicznej. Brak nawiewu sprawia, że powietrze jest pobierane przez okna lub pośrednio z sąsiednich pomieszczeń. Co za tym idzie, z chwilą zamknięcia drzwi czy okien pomieszczenie kuchni staje się hermetyczną puszką. Kolejna sprawa to dobór nieodpowiedniego urządzenia. Kupując wentylator, bardzo często nie dokonujemy żadnych pomiarów dotyczących potrzebnej nam mocy. Tymczasem zarówno za słaby jak i za mocny wentylator może okazać się złym rozwiązaniem.
Skutki złej wentylacjiZła wentylacja daje o sobie znać bardzo szybko: kłopoty z higieną urządzeń i stołów roboczych, zaoliwiony okap, zaoliwione przewody i styki elektryczne, dym i zapachy z kuchni przedostające się do sąsiednich pomieszczeń. Powoduje to duże straty, nie tylko czasu, ale i pieniędzy: na środki do prac porządkowych, obsługę serwisową urządzeń. Do tego dochodzą skargi konsumentów czy hałas. Wystarczy przeprowadzić szybki rachunek zysków i strat, by uświadomić sobie, że warto poświęcić dłuższą chwilę na wybór wentylacji i jej instalację.
RadaJeśli chcemy uniknąć skutków niewłaściwie działającej instalacji wentylacyjnej, musimy pamiętać o dwóch rzeczach:
- wykonaniu lub zleceniu wykonania pomiarów, które powiedzą nam, jakiej mocy urządzenie jest nam potrzebne,
- zlecenie wykonania instalacji wentylacji specjalistycznej firmie w oparciu o dokładne obliczenia i obowiązujące przepisy.