Steaker

15-05-2014

Steaker jest to urządzenie do rozbijania i nacinania mięsa w sposób mechaniczny. Służy do przygotowania wielu porcji mięsa (kotlety, steki itp.) w bardzo krótkim czasie. Przykładowe porównanie czasu obróbki – rozbicia 100 kotletów:

  • ręcznie przez pracownika – 50- 120 minut
  • steaker 10 – 20 minut (wydajność 1,5 kg/min)

Zalety urządzenia:

  • Krótki czas przygotowania surowca.
  • Steaker nie niszczy włókien – nacięte mięso utrzymuje naturalną soczystość, zwiększa kruchość i przy obróbce termicznej nie kurczy się.
  • Ten sposób przygotowania mięsa zmniejsza zużycie ilości używanych przypraw – gdy najpierw oprószymy płat mięsa przyprawami a potem przepuścimy przez speaker; przyprawy wnikną głęboko i nasycą mięsa aromatem.
  • Oszczędność energii podczas obróbki termicznej – przygotowane przez speaker mięso smaży się o 35 % krócej, niż tradycyjne. Daje to wymierne oszczędności energii i czasu.

 

Zwrócić należy uwagę na to czy urządzenie posiada dwie przystawki – do nacinania i do zagniatania. Pierwszej w kolejności używamy przystawki nacinającej  a następnie zagniatającej.

 Urządzenie świetnie spisuje się w punktach sprzedaży mięsa. Okazuje się bardzo atrakcyjne dla kupujących co zachęca do skorzystania z usług oferującego zakładu lub sklepu. Płat mięsa niewymagający dalszej obróbki to dla klienta mocny atut.

 Wszystkie zalety i wymagania spełniają urządzenia RM-ST11 firmy REDFOX oferowane przez IGLOMIREX.